Main Menu

نشانه ها و علائم سرطان

نشانه های سرطان

خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی و تشخیص زودهنگام بسیاری از انواع سرطان می توان به درمان کامل آن امیدوار بود. بیشترین و بزرگ ترین کمک برای درمان سرطان باید توسط خود فرد و با افزایش آگاهی از علائم آن صورت بگیرد. بیشتر دردها دلیل وجود سرطان نیست. دردهایی که مداوم هستند و به دلایل نامشخصی ایجاد می‌شوند حتما باید تحت بررسی قرار گیرند. در این شرایط پزشک متخصص سرطان (آنکولوژیست / oncologist) سابقه خانوادگی شما را به دقت بررسی می‌کند و بر اساس آن اطلاعات تصمیم می گیرد که چه آزمایشاتی برای شما لازم است.

برخی معتقدند سرطان بیماری‌ای است که بیشتر در افراد سالخورده ایجاد می‌شود. هر چند بیشتر وقت‌ها حق با آن ها است، اما خیلی از افراد جوان هم به سرطان (کانسر / cancer) مبتلا می‌شوند. بعضی‌ها نیز تصور می‌کنند سرطان بیماری لاعلاجی است، به همین خاطر لزومی نمی‌بینند که برای درمان به پزشک مراجعه کنند. حرف زدن در مورد مسائل نگران‌کننده ای مثل سرطان نباید باعث واکنش منفی از سوی افراد شود و نباید این حس به افراد القاء شود که باید به دنبال هر نشانه کوچکی باشند. به همین دلیل در ادامه چندین مورد از متداول ترین علائم سرطان که باید جدی گرفته شوند را برایتان معرفی می‌کنیم که دیگر هر مشکل کوچکی باعث نگرانی شما نشود.

 

کاهش وزن بدون ‌دلیل: کاهش وزن بی‌دلیل (مثلا 5 کیلو در ماه، بدون افزایش فعالیت بدنی یا اجرای رژیم لاغری) حتما باید مورد بررسی قرار گیرد. کاهش وزن بی‌دلیل نشانه سرطان است، مگر این‌که خلاف آن ثابت شود. کاهش وزن بدون تغییر در برنامه غذایی و یا بدون ورزش می تواند ناشی از سرطان روده ی بزرگ و یا دیگر سرطان های گوارشی باشد. این مسئله همچنین می تواند به علت انتشار سرطان به کبد اتفاق بیفتد. همچنین می‌تواند نشانه مشکل دیگری مثل پرکاری تیروئید باشد. لذا پزشک متخصص باید تک تک احتمالات را بررسی کند و آزمایشاتی برای بررسی وضعیت غده تیروئید می نویسد و از اندام‌های بدن فرد، سی تی‌اسکن تهیه می کند.

 

نفخ کردن: نفخ کردن می‌تواند یکی از علائم سرطان باشد، به خصوص در خانم ها می‌تواند نشانه سرطان تخمدان باشد. سایر علائم سرطان تخمدان عبارتند از: درد شکم یا لگن، احساس سیری زودرس (حتی وقتی غذایی نخورده‌اید) و مشکلات ادراری. اگر این نفخ کردن هر روز برای فرد اتفاق بیفتد و برای چند هفته ادامه یابد، حتما باید با پزشک مشورت کرد. در این شرایط پزشک آزمایش خون، سی‌تی‌اسکن و سایر آزمایشات لازم را انجام می‌دهد.

 

تغییرات سینه در خانم ها: یکی از تغییرات متداول که خانم ها قبل از تشخیص سرطان سینه تجربه می کنند، تغییر در نوک سینه شامل مسطح شدن این قسمت و یا برعکس است. بیشتر خانم‌ها سعی می‌کنند سینه‌های خود را از نظر احتمال وجود غده بررسی کنند. اما این تنها نشانه ی سرطان سینه نیست. قرمز و ضخیم شدن پوست سینه می‌تواند یک نشانه نادر و شدید سرطان سینه باشد. اگر جوش یا دانه ای روی پوست سینه تان مشاهده کردید که بیشتر از یک هفته دوام پیدا کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر ظاهر نوک سینه‌هایتان تغییر کرد یا ترشحاتی غیرعادی مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. در واقع تغییر وضعیت ظاهر سینه‌ها، نشانه بسیار نگران کننده‌ای است.

 

درد در ناحیه ی سینه: در زنان مشاهده ی قرمزی و یا کبودی و یا احساس گرما، تورم و تحریک در ناحیه سینه می تواند نشانه ی سرطان سینه ی التهابی باشد.

 

خونریزی غیرعادی در خانم ها (قاعدگی های دردناک): خانم‌هایی که هنوز به یائسگی نرسیده‌اند، خیلی‌وقت‌ها به خونریزی‌های زودتر از زمان عادت ماهیانه بی‌توجهی می‌کنند. اما خونریزی بین دو عادت ماهیانه به خصوص وقتی عادت ماهیانه‌ منظم است، نیاز به آزمایش و بررسی دارد. خونریزی بعد از رسیدن به سن یائسگی می‌تواند نشانه سرطان رحم باشد، بسیاری از خانم ها معمولا از دوره های قاعدگی سنگین و دردناک و خونریزی بین دوره ای شکایت دارند که نشانه ای از سرطان اندومتر (مخاط رحم) یا سرطان رحم است. بنابراین پزشک متخصص ‌باید به دقت سابقه خانوادگی فرد را بررسی و بر حسب زمان خونریزی و سایر علائم، آزمایش فراصوت یا بیوپسی تجویز کند.

 

تغییرات پوستی: خیلی از ما خال‌هایمان را به دقت بررسی می‌کنیم، چرا که می‌دانیم هر نوع تغییر در تعداد و اندازه آنها می‌تواند یکی از نشانه‌های سرطان پوست باشد. اما باید علاوه بر آن تغییر در رنگدانه پوست را هم جدی بگیریم. همچنین اگر یک دفعه دچار خونریزی یا ورقه ورقه شدن پوست شدید، حتما باید به پزشک متخصص نشان دهید.

 

ناخن: وجود رگه های سیاه، قهوه ای و سفید در زیر ناخن می تواند به معنای سرطان پوست باشد. در حالی که وسیع شدن انتهای انگشتان با ناخن های خمیده ممکن است نشانه ی سرطان ریه باشد. ناخن رنگ پریده و یا سفید هم می تواند نشانه ی این باشد که کبد به خوبی کار نمی کند که احتمالا ناشی از سرطانی شدن این عضو خواهد بود. 

 

بروز مشکل در بلع: بلع دشوار یا مشکل در قورت دادن غذا می‌تواند نشانه سرطان گوارشی باشد، مثل سرطان مری یا گلو. اما می تواند یکی از نشانه های اولیه ی سرطان ریه نیز باشد. صدای خشن و احساس فشار چیزی در گلو می تواند شاخص اولیه ی سرطان تیروئید باشد. پزشک متخصص باید به دقت سابقه خانوادگی شما را بررسی کند و آزمایشاتی مثل رادیولوژی سینه را انجام دهد.

 

وجود خون در مدفوع: اگر در ادرار یا مدفوع تان خون مشاهده کردید ، فکر نکنید که حتما از بواسیر است، بلکه می‌تواند نشانه سرطان روده باشد. پزشک سؤالاتی از شما می پرسد و آزمایشاتی مثل کلونوسکوپی برایتان انجام می دهد.

 

درد شکم و افسردگی: خانم‌هایی که دچار درد در ناحیه شکم و احساس افسردگی به طور همزمان می‌شوند، نیاز به بررسی پزشکی دارند.


* برخی محققان رابطه‌ بین افسردگی و سرطان لوزالمعده را پیدا کرده‌اند که هنوز چندان شناخته شده نیست.

 

درد شکم: درد در ناحیه ی شکم در یک سری از افراد نشانه ی تومورهای کبدی است و گرفتگی معده و دردهای مکرر شکمی می تواند نشانه ی سرطان روده ی بزرگ باشد.

 

سوزش معده: سوزش سر دل و یا احساس درد مکرر در قسمت پایین قفسه ی سینه بعد از غذا خوردن می تواند به معنای سرطان مری باشد. بنابراین جهت غربالگری به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

اسید معده (برگشت اسید معده به مری): از نشانه های اولیه ی شایع سرطان معده، درد در ناحیه ی بالایی و میانی شکم است که مانند وجود گاز و یا سوزش سردل احساس می شود.

 

مشکلات روده: اسهال، یبوست و تغییرات در مدفوع همه می توانند نشانه ی سرطان باشند. اگر این مشکل تا چند روز بدون هیچ علت روشنی ادامه پیدا کرد، باید این علائم را جدی بگیرید.

 

اشکال در دفع ادرار: در مردان شایع ترین علامت سرطان پروستات، احساس عدم توانایی در شروع ادرار کردن است. بسیاری از مردان نیز در پایان دادن به جریان ادرار دچار مشکل می شوند.

 

مشکل نعوظ: با گسترش سرطان پروستات، مردان در ایجاد و حفظ نعوظ دچار مشکل می شوند.

 

 تورم بیضه: وجود توده ی ناشی از سرطان بیضه اغلب بدون درد است. همچنین بزرگ شدن و تورم بیضه نیز از علائم شایع این نوع سرطان می باشد.

 

سوءهاضمه: بیشتر خانم‌هایی که حاملگی را تجربه کرده‌اند انواع و اقسام مشکلات گوارشی که با بالا رفتن وزن برایشان اتفاق افتاده بود را به خاطر دارند. اما بروز مشکلات گوارشی و سوءهاضمه بدون هیچ دلیل مشخص می‌تواند خطرناک و نشانه زودهنگام سرطان مری، معده یا گلو باشد. بنابراین پزشک باید سابقه خانوادگی شما را به دقت بررسی کند و قبل از انتخاب آزمایشات لازم برای شما، سؤالاتی در مورد سوءهاضمه تان می پرسد.

 

عفونت دهانی: همه افراد به خصوص سیگاری‌ها باید به دقت مراقب لکه‌های سفیدی که درون دهان یا روی زبانشان ایجاد می‌شوند، باشند. بیشتر این لکه‌ها می‌توانند نشانه‌های اولیه نوعی از سرطان باشند که می‌توانند منجر به سرطان دهان شوند. از دندان پزشک یا پزشک متخصص بخواهید به دقت وضعیت را بررسی کند و در مورد درمان آن تصمیم بگیرد.

 

درد: با بالا رفتن سن، شکایت افراد از درد بیشتر می‌شود، اما درد می‌تواند نشانه زودرسی از برخی سرطان‌ها هم باشد، گرچه بیشتر دردها دلیل وجود سرطان نیست. دردهایی که مداوم هستند و به دلایل نامشخص ایجاد می‌شوند حتما باید مورد بررسی قرار گیرند. پزشک متخصص باید سابقه خانوادگی شما را به دقت بررسی کرده و بر اساس آن اطلاعات تصمیم می گیرد که چه آزمایشاتی برای شما لازم‌تر است.

 

تغییر در گره‌های لنفاوی: اگر غده یا برآمدگی روی گره‌های لنفاوی خود در زیر بغل یا گردن تان مشاهده کردید، لازم است با دقت علت ایجاد آن بررسی شود. اگر یکی از گره‌های لنفاوی تان به تدریج بزرگتر می‌شوند حتما به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط پزشک شما را معاینه خواهد کرد و دلیل بزرگ شدن غده لنفی را بررسی خواهد کرد. همچنین ممکن است برایتان نمونه برداری از خون (بیوپسی) انجام دهد.

 

تب: اگر افزایش حرارت بدن و بروز تب در شما به دلیل آنفلوآنزا یا سایر بیماری‌ها نیست، ممکن است در صورت تداوم، نشانه‌ای از سرطان باشد. تب معمولا زمانی که سرطان از نقطه اصلی خود گسترش پیدا کرده باشد اتفاق می‌افتد، اما می‌تواند نشانه سرطان خون‌ هم باشد. دمای بالای مکرر بدن می تواند نشانه ی سرطان خون باشد که طی آن سلول های مغز استخوان شروع به تولید گلبول های سفید غیر طبیعی خون می کنند و توان بدن در مبارزه با عفونت ها را کاهش می دهند. سایر نشانه‌های سرطان عبارتند از: زرد شدن پوست بدن یا تغییر در رنگ مدفوع. پزشک باید شما را تحت معاینه دقیق جسمی قرار دهد و سابقه دارویی شما را به دقت بررسی کند و سپس آزمایشاتی مثل رادیولوژی، سی‌تی‌اسکن، ام‌آر‌‌آی و سایر آزمایشات را برایتان انجام دهد.

 

خستگی: خستگی نیز یکی دیگر از علائم مبهم سرطان است. این مشکل می‌تواند بعد از پیشرفت سرطان اتفاق بیفتد، اما ممکن است ابتدای سرطان‌هایی مثل لوکمی (سرطان خون) یا برخی سرطان‌های روده هم ایجاد شود. ضعف عمومی و خستگی می تواند معانی مختلفی داشته باشد ، اما زمانی که با سایر علائم همراه می شود می تواند علامت بسیاری از بیماری ها و سرطان ها باشد.

 

سرفه مداوم: سرفه معمولا با سرماخوردگی، آنفلوآنزا و حساسیت‌ها همراه است. همچنین می‌تواند یکی از عوارض جانبی برخی داروها به حساب آید. اما سرفه‌های مداوم، سرفه‌هایی که بیش از 3 تا 4 هفته به طول انجامد، به هیچ وجه نباید نادیده گرفته شوند. در این شرایط پزشک متخصص باید سابقه خانوادگی شما را به دقت بررسی کند، وضعیت گلو و ریه‌هایتان را معاینه کرده و آزمایشاتی مثل رادیولوژی برایتان انجام دهد.

 

* همچنین بالا آوردن خون موقع سرفه کردن هم باید به دقت بررسی شود. البته اگر این اتفاق یک بار بیفتد ممکن است خطر جدی نباشد، اما در صورت تکرار حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

خس خس سینه: یکی از نشانه های اولیه ی سرطان ریه که اغلب مبتلایان آن را به یاد می آورند، کاهش توانایی برای تنفس و خس خس کردن است. سرطان تیروئید هم می تواند مشکلات تنفسی ایجاد نماید.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/roshanac/public_html/templates/bt_medical/html/com_k2/default/item.php on line 283

آخرین‌ها از پرتو تابش باران

موارد مرتبط

محتوای بیشتر در این بخش: « سرطان چیست ؟

نظر دادن